Att skaffa sig en säker och välfungerande Ford i bra skick kan kosta en hel del, och det är därför inte ovanligt att man lånar pengar till köpet och betalar av det över tid. Det kan kännas läskigt att låna till något som förlorar i värde, men samtidigt är det viktigt att ta hela situationen i beaktande. Att nöja sig med att köpa en bil som kostar vad man lyckats spara ihop i kontanter kan i vissa fall bli mer kostsam över tid, särskilt om man är en person som inte själv är bra på att fixa med bilar utan behöver lämna in den till verkstaden varje gång det blir något problem. För många hushåll är det också viktigt att ha en bil man kan lita på i vått och torrt, eftersom den är helt nödvändig för att vardagslogistiken ska fungera.

bil

Att låta säljaren förmedla billånet

Om man köper en bil från en bilfirma är det vanligt att de kan ordna ett billån via ett låneföretag som de samarbetar med. Detta gäller oavsett om man köper en splitterny bil eller en begagnad. Att låta säljaren förmedla lånet är snabbt, enkelt och smidigt, men man bör inte tillåta sig att vara så bekväm att man köper grisen i säcken. Kontrollera alltid vilka villkor som gäller för det billån du erbjuds via säljaren, och jämför med andra lån för att se om det verkligen är en så bra affär.

Lån med bilen som säkerhet från oberoende part

När man låter bilförsäljaren förmedla billånet innebär det ofta att man får låna pengar med bilen som säkerhet. Bra att veta är att du inte måste gå via bilförsäljaren för att bli beviljad ett sådant lån, utan det finns gott om långivare (inklusive svenska storbanker) som låter dig låna med bilen som säkerhet utan att försäljaren agerar mellanhand. Du måste alltså inte nöja dig med just den långivare som bilförsäljaren råkar ha ett samarbete med.

Många oberoende långivare, till exempel banker, kräver dock att du köper bilen från en auktoriserad bilhandlare för att de ska bevilja lånet och är därmed inte ett alternativ för den som vill köpa bil från en privatperson.

Att ta ett blancolån (privatlån)

ford mustangNu för tiden finns det gott om långivare på den svenska lånemarknaden som erbjuder så kallade privatlån, även kända som blancolån och lån utan säkerhet. Här är det bara din förväntade förmåga att följa avbetalningsplanen som spelar roll, inte vad du ska använda pengarna till. Du sätter alltså inte bilen (eller något annat) som säkerhet för lånet, så långivaren kommer inte att vara intresserad av bilens skick eller vem du köper dem ifrån.

En annan fördel med ett blancolån är att bilens värde inte spelar någon roll för hur stort lån du beviljas. När en bil sätts som säkerhet för ett lån är det vanligt att man måste göra en kontantinsats på 20% eller att bilen inte får vara billigare än en viss lägsta gräns (t ex 75 000 kronor). Med ett blancolån tittar långivare bara på din återbetalningsförmåga, så om du vill låna 50 000 kronor för att köpa en bil som kostar 50 000 kronor kan du göra det, förutsatt att långivare bedömer att du kan betala tillbaka lånet i tid. Det kan också vara så att du till exempel vill låna 70 000 kronor för att köpa en bil för 50 000 kronor och lägga 20 000 kronor på att fixa till småproblem innan de blir storproblem, skaffa bättre vinterdäck, osv. Det går också bra med ett blancolån, eftersom bilens värde/pris inte är vad som avgör hur mycket du kan låna.

Blancolån ger dig alltså större frihet och flexibilitet när du ska köpa bil, men samtidigt kan lånevillkoren vara lite sämre eftersom långivaren inte får någon säkerhet. Till exempel kan inkomstkraven vara striktare, återbetalningstiden kortare och räntan högre. Som alltid gäller det att lusläsa villkoren och jämföra. Man bör absolut inte utgå ifrån att ett blancolån alltid har sämre villkor än ett lån med säkerhet.