Modifierad Ford Mercury

Drömmer du om att äga en klassisk Ford. I så fall är du inte ensam utan delar en dröm med många andra svenskar som vill ha en gammal Mustang, Thunderbird eller Mercury på uppfarten.

Det finns mycket som du skall tänka på om du vill köpa en gammal Ford eller en annan klassisk bil. Här nedan hittar du våra bästa tips som hjälper dig att undvika obehagliga överraskningar när du funderar på att köpa en klassisk bil.

 • Lär dig så mycket som möjligt om den modell du vill köpa. Det kan vara svårt att veta allt om alla bilmodeller men det är inte särskilt svårt att sätta sig in i en modell så att man vet exakt vad man skall leta efter innan man köper en bil.
 • Undersök bilen noga för rost. Titta inte bara på karossen utan titta även på mer svåråtkomliga ställen såsom under bilen och i olika skrymslen och vrån. Titta särskilt i skarvarna eftersom det är den plats där rost oftast kommer först.
 • Granska lackeringen och se att den är välgjord. Öppna dörrar och bakluckan, tryck undan mattor, titta i hjulhusen osv. Allt för att se om den är professionellt lackerad eller om man bara har lackerat det som syns. Ta med dig en magnet och håll den nära karossen. För den fram och tillbaka över karossen ca 1 cm från lacken. Du skall känna att magneten dras mot karossen. Om den inte gör det tyder det på att området har lagats genom att bara spacklas igen.
 • Försäkra dig att du har råd med bilen. Det kan vara frestande att ta ett billån för att förverkliga din dröm tidigare än du annars skulle kunna. Detta kan vara ett misstag om du inte vet att du kommer ha råd att betala av på lånet utan att det belastar ditt dagliga liv alltför mycket. Om du vill låna pengar rekommenderar jag att du tar dig tid att jämföra olika lån så att du är säker på att du har hittat det bästa billån som finns tillgängligt för dig. Det är värt att ta sig tid att hitta det bästa lånet eftersom man kan spara mycket pengar.
 • Fråga säljaren exakt vilka renoveringar som har gjorts på bilen. Det är inte ovanligt att säljare säger att motorn har renoverats när de i själva verket bara har bytt tändstift, oljefilter och/eller luftfilter. Be om kvitton på de delar som har bytts ut på bilen. Om säljaren inte har kvitton bör han kunna styrka de renoveringar som har skett på annat sätt. Om säljaren inte kan styrka det arbete han har gjort så bör du ofta undvika att köpa bilen om du inte sedan tidigare har goda erfarenheter av säljaren.
 • Provkör bilen och känn om den kör rakt eller om den drar åt något håll. Känn om bromsarna fungerar bra och om bilen vill dra åt något håll när du bromsar. Pröva även att koppling och växellåda fungerar bra. Var mycket uppmärksam medan du provkör och notera allt som verkar konstigt. Om motorn låter ojämnt eller om bilen är nervös så är detta tecken på att något är fel.
 • Undvika att köpa gamla Fordbilar med automatisk växellåda. Dessa kan vara mycket dyra att renovera om de går sönder. Om du föredrar en bil med automat så är det viktigt att du tittat hur oljan i växellådan ser ut och luktar. Det är mycket viktigt att den inte har metallfragment i sig eller luktar konstigt.
 • Kolla hur elsystemet ser ut. Ser det ordnat ut eller har alltför många lagningar skapat ett råttbo som kan vara svårt att reda ut?
 • Stämmer VIN nummer och ägardokumentation?
 • Kolla om bilen ser rak ut eller om det se ut som att något kan ha skadat eller påverkat ramen.
 • Om du inte kan mycket om bilar så är det en mycket bra ide att ta med någon som kan mycket som kan hjälpa dig att granska bilen. Om du inte känner någon som kan hjälpa dig kan det vara värt att betala någon för att hjälpa dig. Det är särskilt sant om du vill köpa en lite dyrare bil.