ford bronco

SUV:en Ford Bronco lanserades år 1966 och han genomgå fem generationer innan produktionen avslutades år 1996. Det är en tvådörrars SUV med motorn placerad framtill och möjlighet att växla mellan bakhjulsdrift och fyrhjulsdrift.

När Ford skapade Broncon i mitten av 1960-talet var det för att kunna konkurrera med små kompakta fyrhjulsdrivna SUV:s som Jeep CJ-5 och International Harvester Scout. Redan 1978 introducerades dock en ny plattform för Ford Broncon som gjorde att den inte längre var en liten SUV utan snarare en konkurrent till Dodge Ramcharger och Chevy K5 Blazer.

Den allra sista Ford Broncon färdigställdes i Fordfabriken i Michigan den 12 juni 1996 och kördes ut under ceremoniella former, eskorterad av en gammal Ford Bronco från 1970.

Den första Ford Broncon

Den första generationen Ford Bronco producerades 1966 – 1977. När den först lanserades i USA hade den ett grundpris på 2 194 USD och det fanns massor av tillbehör man kunde köpa till om man så önskade, allt från CB-radio (på privatradiobandet) till snöplog, bogseranordning och vinsch. Att den var så pass liten gjorde den dock tämligen begränsad vad gälde bogsering. Å andra sidan var den förhållandevis lilla (92-tums hjulbas) SUV:en enklare att manövrera än de större bilarna på på marknaden. Ford Broncon var Fords första kompakta SUV och den marknadsfördes som ett off-road fordon.

bronco första generationenTvå av de drivande krafterna bakom Broncons tillkomst var Donald N. Frey och Lee Iacocca, som tillsammans med chefsdesignern Paul G. Axelrad såg till att Broncon blev något helt unikt snarare än ett derivat av någon existerande Fordmodell. Broncon fick till exempel specialgjort chassis och stötdämparsystem. Hjulaxlarna och bromsarna lånades visserligen från den fyrhjulsdrivna pickupen Ford F-100, men de användes på ett vis som gjorde det möjligt att ge Broncon en vändradie på blott 34 tum och dessutom göra Broncon extra lämpad för snöplogning.

Motorn var Fords 170 kubikare (2.8 L) straight-6, men den modifierades med solida stötstänger och gavs en sexliters oljepanna, en heavy-duty bränslepump och en oljebadsluftrenare. Man såg också till att ge Broncon en förgasare som skulle fungera optimalt även när bilen lutade, något som givetvis var viktigt för potentiella köpare som ville kunna använda bilen off-road.

Broncon designades med fokus på funktion snarare än snygghet, och man ville hålla priset nere, vilket bland annat innebar att alla glasrutor gjordes raka, stötfångarna var av en rak C-modell, och i princip samma överdrag användes på både förrardörren och passagerardörren (med undantag för hålen). Standardmodellen av denna tidiga Ford Bronco hade konventionell stötdämpning baktill med bladfjädring av typen Hotchkiss, men man kunde betala extra för att få en mer robust stötdämpning om man ville.

I början av Ford Broncons historia kunde man köpa den i varianterna wagon, halfcab och roadster. Roadstern blev aldrig någon försäljningssuccé och Ford slutade snart att tillverka den.

Totalt såldes 230,800 exemplar av första generationens Ford Bronco.

Trivia

Baja Bronco

baja broncoÅr 1965 inledde racerbilsbyggaren Bill Stroppe ett samarbete med Holman-Moody som utmynnade i att Ford Broncos deltog i loppen Mint 400, Baja 500 och Mexican 1000 (numera kallat Baja 1000). År 1969 skickade SHM sex stycken Broncos till Baja 1000 och två år senare lanserades ett Baja Bronco-paket som marknadsfördes hos Fordförsäljarna. Baja Bronco-paketet innebar att Broncon förseddes med olika tillbehör som kunde komma väl till pass under rallyn och liknande event, bland annat krängningshämmare, förstärkta stötfångare, quick-ratio power steering, automatisk växellåda och Gates Commando däck. En Ford Bronco som beställdes med detta paket lackades dessutom i ett karaktäristiskt mönster som gick i rött, vitt, blått och svart.

O. J. Simpson

Den 17 juni 1994 direktsände tevekanaler i USA en biljakt som kom att bli extremt uppmärksammad. Den bil som jagades av Los Angeles Police Department var en vit Ford Bronco av 1993 års modell, som kördes av sin ägare Al Cowlings. Som passagerare hade den O.J. Simpson, som var efterlyst för mordet på sin ex-fru Nicole Brown och hennes vän Ronald Goldman.

Biljakten pågick i makligt tempo under lång tid, och många tevekanaler avbröt sina schemalagda sändningar för att istället visa hur den vita Ford Broncon förföljdes av dussintals poliser från Los Angeles County Police och California Highway Patrol. Den långsamma jakten, som media följde från sina helikoptrar, pågick så länge att åskådarskaror hann samlas längs vägen. Enligt utsago höll O.J. Simpson en pistol mot sitt huvud och hotade att begå självmord. Man räknar med att ungefär 95 miljoner personer följde jakten på teve.

Den vita Ford Bronco som i ett slag blev berömd över hela landet och även visades upp i en hel utländska media ägdes alltså inte av O.J. Simpson utan av Al Cowlings, som liksom Simpson var en berömd spelare i NFL. Dock ägde Simpson en annan Ford Bronco som i princip var identisk med Cowlings Bronco. Efter att polisen undersökt Simpsons egna Ford Bronco blev den en del av bevisningen i rättegången mot honom och efterråt förstördes den.

Al Cowlings Ford Bronco förstördes däremot inte utan hamnade i ett inomhusgarage i ett bostadsområde i Los Angeles. År 2012 köptes den av en grupp bestående av Simpsons förre detta agent Michael Gilbert och två av Cowlings vänner. Sedan den ökända biljakten har Broncon körts mindre än 20 miles (drygt 3 svenska mil) men den har bibehållits i kördugligt skick. Ägargruppen har låtit ställa ut den några få gånger, bland annat framför Luxor Hotel på Las Vegas Strip och i en konsthall i den välbärgade staden Greenwich i Connecticut.